header4.jpg

Zuidlaren is een dorp in het noorden van de provincie Drenthe. Het maakt deel uit van de gemeente Tynaarlo. Het dorp ligt op de Hondsrug, ten zuiden van de stad Groningen en telt 10.095 inwoners (2021) en is daarmee het op één na grootste dorp van haar gemeente. Er is een groot aanbod van horeca, gezellige terrassen en winkels.


500

Zuidlaren heeft zeven brinken en daarom wordt Zuidlaren vaak gezien als een groen dorp. Langs enkele van deze brinken loopt ook het Pieterpad. Het dorp heeft ook een havezate, het Laarwoud, dat voor de samenvoeging van de gemeentes Zuidlaren, Eelde en Vries (en nog enkele jaren daarna) het gemeentehuis was.

Ten oosten van het dorp, aan de vaart naar het Zuidlaardermeer staat de museummolen De Wachter. Het is een windmolen waar granen en specerijen worden gemalen, met een mogelijkheid om terug te vallen op stoommachines voor het geval er onvoldoende wind is.

wachter

In Zuidlaren wordt jaarlijks op de derde dinsdag in oktober de Zuidlaardermarkt gehouden. Dit is van oorsprong een paardenmarkt. De markt staat bekend als Europa's grootste paardenmarkt en wordt jaarlijks door rond de 150.000 mensen bezocht.

Belangrijke beelden zijn Berend Botje en het Zuidlaardermarkt Monument. Het beeld Berend Botje verwijst naar het bekende lied dat op zichzelf weer een verwijzing is naar de enige zeeheld die de provincie Drenthe heeft voortgebracht: Lodewijk van Heiden (1773-1850). Het Zuidlaardermarkt Monument is een beeldengroep ter ere van de 800e Zuidlaardermarkt. 

berend-botje